GraafitSivukarttaFinnair-konserniIn EnglishPå svenska
Haku
LIIKETOIMINTAKATSAUSTILINPÄÄTÖSFINNAIR JA YHTEISKUNTAOSAKKEENOMISTAJATUusi silkkitiePääjohtajan katsausUuden toimitusjohtajan katsausAvainluvut 2005Brändi turvaa tulevaisuudenFinnair tänään ja tulevaisuudessaOikealla reitilläReittiliikenneLomaliikenneLentotoimintapalvelutMatkapalvelutHallitus ja tilintarkastajatJohtoryhmäFinnair lyhyestiOrganisaatioReittikohteetLaivastoLiikennetietoja

Tulosta sivu 

 

Finnairin liiketoiminnan tavoitteena on kestävä, kannattava kasvu.

Finnairin kilpailustrategia perustuu korkeatasoiseen palveluun, asemaan yhtenä alan täsmällisimmistä yhtiöistä sekä kattavaan, yhteistyön kautta edelleen laajenevaan reittiverkostoon. Kilpailuasemaansa Finnair vahvistaa hyödyntämällä tehokkaasti erilaisia jakelukanavia sekä kehittämällä uusia palveluja.

Liiketoiminnan menestymisen kannalta keskeisiä kilpailutekijöitä ovat nykyaikainen ja tehokas kalusto, luotettavat ja kustannustehokkaat lentotoiminnan tukipalvelut, kustannuskuri sekä ympäristömyötäisyys. Finnair pyrkii luomaan alan kiinnostavimpia tuotteita ja palveluita.

AY087 lähtee
Osana kasvuaan ja laajentumistaan Aasian-liikenteessä Finnair avasi 4. syyskuuta 2005 reitin Kantoniin Kiinassa. Finnair lentää Helsingistä Kantoniin tiistaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Kantonista Helsinkiin lennetään maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Esimerkkilentomme AY087 lähti Helsingistä 22.11. kello 17.00 saapuakseen 9 tunnin ja 20 minuutin lennon jälkeen Kantoniin seuraavana aamuna.

a. Laivasto

Taloudellisesti terveenä yhtiönä Finnair on viime vuosien aikana pystynyt uudistamaan lentokalustoaan ripeässä tahdissa. Moderni kalusto on kustannustehokas ja ympäristömyötäinen. Finnairin uudistettu laivasto on nykyaikaisuudessaan sekä Euroopan että maailman mittakaavassa huippuluokkaa ja varmistaa tulevaisuuden kilpailukykyä.

Syyskuussa Finnair vastaanotti ensimmäisten lentoyhtiöiden joukossa brasilialaisvalmisteisen 76-paikkaisen Embraer 170 -koneen. Kahden vuoden aikana Finnairille toimitetaan kaikkiaan 16 Embraer-konetta.

Vuonna 2004 Finnair sai päätökseen Airbus-laivastouudistuksen. Airbus A320 -sarjan ja Embraer-koneet korvaavat Boeing MD-80 -koneet, jotka poistuvat laivastosta kesään 2006 mennessä.

Joulukuussa 2005 Finnair kertoi uudistavansa kaukoliikennelaivastonsa vuoteen 2012 mennessä. Hyvin palvelleet Boeing MD-11 -sarjan koneet väistyvät silloin ja tilalle hankitaan Airbus A340- ja A350-sarjan laajarunkokoneet, joista ensimmäinen liittyy laivastoon jo vuonna 2006.

AY087
AY087 lennettiin viimeisimmäksi hankitulla Boeing MD-11 -koneella, jonka rekisteritunnus on OH-LGG. MD-11 soveltuu hyvin Aasian-liikenteeseen, sillä se voi kuljettaa 300 matkustajaa ja jopa 25 000 kiloa rahtia. Rahti on tärkeä osa Finnairin Aasian-strategiaa.

OH-LGG kuljetti 243 matkustajaa ja heidän matkatavaransa sekä 23 600 kiloa rahtia. Matkustajakäyttöaste oli 86 prosenttia. Keskimääräinen matkustajakäyttöaste Aasian-liikenteessä on 80 prosenttia.

b. Tuoteparemmuus

Finnairin on joka tilanteessa pystyttävä tarjoamaan asiakkailleen kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita. Tuote- ja palvelukokonaisuus rakentuu lukuisista toisistaan riippuvaisista tekijöistä. Asiakkaan kannalta matkustuskokemus alkaa yleensä jo matkan varaamisesta ja päättyy mukavaan ja aikataulunmukaiseen perille saapumiseen. Väliin mahtuu esimerkiksi Finnairin e-palveluiden käyttäminen, lounge-palveluiden hyödyntäminen, ja tietenkin nauttiminen itse lennosta ateria-, juoma- ja viihdepalveluineen.

AY087
Tuoteparemmuuden tulos on tyytyväinen ja uskollinen asiakas. Finnairin tarjoamat palvelut ja reitit ovat osoittaneet toimivuutensa. Tästä on osoituksena jatkuvasti kasvavat matkustajamäärät ja markkinaosuudet. Helsinki on sujuva portti Euroopan ja Aasian välillä. Finnair on luonnollinen ja paras valinta yhä useammalle matkustajalle.

c. Reittisuunnittelu

Finnair on määrätietoisesti kasvattanut Aasian-lentojensa määrää vuodesta 1999. Finnairilla on yli 80 viikoittaista lentovuoroa Aasian ja Euroopan välillä. Helsinki-gatewayn ansiosta reittipareja on moninkertainen määrä. Finnair on jatkossakin ensimmäisten joukossa avaamassa uusia kilpailukykyisiä reittejä voimakkaasti kasvaville Aasian markkinoille.

AY087
Kantoniin lennetään kolme kertaa viikossa. Kanton sijaitsee Helmijokisuistossa, joka on yksi Kiinan suurimmista teollisuusalueista. Alueella asuu 40 miljoonaa ihmistä ja sen kautta kulkee kolmannes Kiinan viennistä. Finnair avasi ensimmäisten lentoyhtiöiden joukossa yhteydet Euroopan ja Kantonin välillä.

d. Polttoaine

Kallistuneen lentopetrolin vuoksi rajusti kasvaneet polttoainekustannukset vaikuttavat merkittävästi Finnairin kannattavuuteen. Vuoden 2005 aikana Finnairin polttoainekustannukset nousivat vajaaseen 300 miljoonaan euroon, mikä on 15 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Polttoainekustannukset kasvavat lähitulevaisuudessakin hintasuojauksista huolimatta.

AY087
Lennollaan Helsingistä Kantoniin Boeing MD-11 kuluttaa 87 tonnia polttoainetta, jonka arvo on 47 850 euroa. Finnairin joulukuussa 2005 tilaamat ja vuonna 2011 liikenteeseen tulevat Airbus A350 -koneet kuluttavat kolmanneksen vähemmän polttoainetta kuin MD-11-koneet.

e. Finnair-brändi

Finnair on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä. Perustamisestaan lähtien Finnair on opittu tuntemaan laadukkaana, sinivalkoisena lentoyhtiönä. Turvallisuus, suomalaisuus, raikkaus ja kehitys ovat ainutlaatuisia vahvuuksia, joita asiakkaat arvostavat ja jotka ovat läsnä jokaisessa asiakaskohtaamisessa. Ne ovat Finnair-brändin peruspilarit, jotka osaltansa luovat myyntiä ja tavoitteeksi asetettua kasvua.

AY087
Astuessaan Kantonin-koneeseen matkustaja aistii matkustamon valoisuuden ja raikkauden. Ystävällinen ja osaava henkilökunta toivottaa hänet tervetulleeksi. Uudistettu bisnes-luokka vuodeistuimineen tekee matkustuksesta nautinnon. Lennonaikaiset palvelut ja ateriakokonaisuudet vastaavat sitä vahvaa Finnair-mielikuvaa, jonka asiakas on kohdannut Finnairin mainonnassa ja palvelulupauksissa.

f. Tehokkaat tukipalvelut

Tehokkaat ja laadukkaat tukipalvelut ovat keskeisiä tekijöitä menestyvän lentoyhtiön palveluketjussa. Laadukas ja mielihyvää tuottava catering on osa Finnair-brändiä, osaava huolto- ja tekniikkapalvelu pitää lentokoneet huippukunnossa ja tehokkaassa käytössä. Joustavien maapalvelujen ansiosta lennot pysyvät aikataulussa ja matkustajat tyytyväisinä kiireisinäkin aikoina.

AY087
Helsinki-Kanton-reitillä tarjoillaan 486 ruoka-annosta, 750 kuppia kahvia ja 1 500 juoma-annosta. Finnairin catering on vuosien varrella jatkuvasti ollut kansainvälisissä vertailuissa kärkikastissa. Finnair on laajalti tunnettu muun muassa erinomaisesta viinivalikoimastaan. Jokainen tarjoiltu annos ja juoma on osa Finnair-brändin luomista.

Tehokkaan ja asiantuntevan huollon johdosta OH-LGG lentää keskimäärin 15 tuntia vuorokaudessa. Jokaista lentotuntia kohden OH-LGG:n huoltoon käytetään kymmenen henkilötyötuntia. Lentokone tarkastetaan ennen jokaista lentoa. Eriasteisia perusteellisempia huoltoja tehdään kuukauden, puolentoista vuoden ja viiden vuoden välein. Perusteellisimmassa huollossa tarkastetaan jokainen lentokoneen osa.

g. Henkilöstö

Ammattitaitoinen, motivoitunut ja työhönsä sitoutunut henkilöstö on Finnairin arvokasta pääomaa. Yhtiön palveluksessa on runsaat 9 000 henkilöä, joista lentävää henkilökuntaa on 2 150: 650 lentäjää ja 1 500 matkustamohenkilöstöön kuuluvaa.

Jokaisella työntekijällä on keskeinen rooli asiakastyytyväisyyden tuottamisessa, Finnair-brändin rakentamisessa ja turvallisuuden varmistamisessa. Finnair huolehtii aktiivisesti henkilöstön työtyytyväisyydestä sekä osaamisen kehittämisestä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

AY087
Helsinki-Kanton-lennon suunnitteluun, myyntiin, asiakaspalveluun ja muihin käytännön tehtäviin osallistuu satoja ihmisiä. Ammattitaito ja tunnollinen työnteko ovat ratkaisevia tekijöitä palveluketjun toimivuudessa. Asiakkaalle näkyvin osa on matkustamohenkilökunta, jonka määrä Kantonin-lennolla on 12. Heistä kaksi on syntyperäisiä kiinalaisia, jotta myös suurinta asiakasryhmää voidaan palvella sen omalla äidinkielellä.